24 Kasım 2012 Cumartesi

GÜNEŞ BÖREK

 
GÜNEŞ BÖREK
 
 Malzemeler
 
  1. 2 su bardağı süt
  2. 1 su bardağı yoğurt
  1. 1 su bardağı zeytinyağı
  2. 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  3. 1 tatlı kaşığı instant maya
  4. 2 yemek kaşığı şeker
  5. 2 silme tatlı kaşığı tuz
  6. 8 su bardağı un
Patatesli iç malzemesi
 
  1. 4 adet haşlanmış patates
  2. 100 gr. beyaz peynir
  3. Yarım demet maydanoz
  4. Karabiber, kimyon, kırmızı biber
  5. Üzerine sürmek için150 gr. eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI
Hamur malzemeleriyle yumaşacık bir hamur yoğurun.
Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
 Mayalanan hamuru ikiye bölün. Önce birini çok ince olmayacak şekilde açın.
Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın.
Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın.
İkinci hamuru açarken ilk hamuru buzlukta bekletin. İkinci bitince ilk hamuru çıkarıp, diğerini buzluğa koyun.
İlk açtığınız hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şekilinde açın.
Üzerine tereyağından sürüp patatesli içten her yerine gelecek şekilde yayın.
Uzun kenarından başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin.
Kağıdın üzerinde simit şeklini bozmadan dilim dilim kesin. Kağıtla beraber tepsinin içine alın ki şekli bozulmasın.
Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp çörekotu serpin. Kapalı bir yerde, mayalanması için 1 saat kadar bekletin.
Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın.
200 derecelik fırına sürün. Kızarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürün ki içini çeksin. Hızlı pişerse içi hamur kalabilir.
Nar gibi kızaran böreği fırından alın ve en az 20 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.
Patatesli için hazırlanması
Patatesleri haşlayıp soyun ve küçük küçük doğrayın.
Beyaz peyniri rendeleyin veya ezin patatese ekleyin.
Maydanoz (dereotu da olabilir) doğrayın. İçine biraz karabiber ve kimyon ekleyin. Acı seviyorsanız kırmızı biber koyun ve karıştırın.

ÇİĞ BÖREK

 
ÇİĞ BÖREK
 
 Malzemeler :
  1. •4 çay fincanı, un
  2. 1 yemek kaşığı, yoğurt
  3. 1 çay kaşığı, karbonat
  4.  
  5. 1 tatlı kaşığı, tuz
  6. Alabildiği kadar su
 
  • ◦İç Harcı İçin
  1. 250 gram, kıyma
  2. 2 tane, soğan
  3. 1 miktar, maydanoz
  4. Tuz
  5. KarabibeR
  • Kızartmak İçin
  1. Sıvıyağ
  2. YAPILIŞI
Karıştırma kabına unu alalım, üzerine sırası ile yoğurdu, karbonatı, tuzu ve ılık suyu ilave edelim kıvama gelene kadar yoğuralım kıvama gelince bir kenara alalım. Biz bu arada iç harcını hazırlayalım, soğanları rende yapalım bir kaba alalım. Kıymayı soğanın içine ilave edelim, tuz ve karabiberini ayarlayalım, köfte harcı gibi yoğurarak özleştirelim.(patatesli peynirli,ıspanaklı patlıcanlı  da yapılabilir.) Hazırladığımız hamurdan portakal büyüklüğünde, bezeler koparalım, mardane ile 1 cm kalınlığında açalım, içine iç harçtan koyalım ve kapatalım. Hazırladığımız çiğ börekleri bol kızgın yağda kızartalım. Afiyet olsun.

MERCİMEKLİ SİMİR BÖREĞİ

MERCİMEKLİ SİMİR BÖREĞİ
MALZEMELER
 Yarım paket milföy hamuru
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 adet soğan
1adet domates
1 tutam maydonoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz
taze çekilmiş karabiber
un
merdane :)
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için
yumurta sarısı
Çörekotu
 YAPILIŞI
Tavaya sıvıyağı alıp,küp küp doğranmış soğanları ilave ediyoruz.
Soğanlar yumuşayınca,biber salçasını ekleyip 5 dk. kadar kısık ateşte soteliyoruz.
Kabukları soyulup incecik doğranmış domatesleri, haşlanmış mercimekleri,tuz ve karabiberi ilave edip karıştırıyoruz.
Tüm malzeme birbiriyle kaynaşınca,tavayı ateşten alıyoruz
:)
İnce kıyılmış maydonozları ekleyip soğumaya bırakıyoruz..
İç harcımız soğurken,milföy hamurlarını açmamız gerekiyor.
Düz bir yüzeye un serpiştirip hamuru enine ve boyuna açarak kare bir hamur elde ediyoruz.
Kare hamuru ortadan ikiye kesiyoruz.
Hamurun kenarına iç malzememizden koyarak,rulo yapıp,uçlarını iyice birbirine yapıştırıyouz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alıp,üzerine bıçakla derin çizikler atıp,yumurta sarısı ve çörekotu serpiştirip,fırının börek ayarında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz..
Afiyet olsun.. :)